Hou je van natuur, varen en samen genieten?

Het ideale dagje uit voor de hele familie is onze rondvaart naar de zeehondjes. We varen naar de zandbank waar ze liggen te rusten en jullie kunnen van heel dichtbij deze prachtige dieren zien. Vaak zien we onderweg ook nog bruinvissen. Met de Zwerver naar de zeehonden = een heerlijke ontspannen vaartocht voor het hele gezin. Lekker relaxen op het water en voor de kinderen zijn er diverse opdrachten te doen aan boord.

Het is ook mogelijk om met het gezin een deel van het schip te huren.

Aan boord is een keuken met een ruim aanbod aan eten en drinken, het is daarom niet toegestaan zelf eten en drinken mee te nemen.

 

In het zonnetje op de zandbank

We varen naar de zandbanken waar de zeehonden liggen te rusten en misschien zien we onderweg ook nog bruinvissen. Tijdens de rondvaart naar de zeehonden hebben wij leuke, leerzame opdrachten voor de kinderen en mogen zij onder begeleiding een stukje varen. Een leuke tocht dus voor jong en oud. Deze vaartocht is voor groepen prima te combineren met andere activiteiten, vraag ons gerust om advies.

2 Verschillende soorten

Er komen twee verschillende soorten zeehonden in de Oosterschelde voor. Het verschil kun je goed zien aan hun kop. De gewone is wat kleiner en heeft een platte snoet. Ze hebben een lievere uitstraling. De grijze heeft meer een kop die op een hond lijkt met een langere neus. Ze zijn ook een stuk robuuster en groter. Er zitten het hele jaar door tussen de 125 – 150 zeehonden in de Oosterschelde.

Al zien zeehonden er lief uit ze zijn het niet. Ze zijn geduchte jagers en hebben hele scherpe tanden.

 

Echte jager en heel rappe zwemmer

Eind jaren ’70 was de zeehond vrijwel uitgestorven door jacht, vervuiling en rustverstoring. In de Oosterschelde is een stabiele groep van rond de 150 dieren. Zij worden niet gehinderd door de stormvloedkering en zwemmen er gewoon door. Meerdere keren per jaar worden de zeehonden geteld. Deze tellingen zijn te vinden op de Natura2000 kaart op het Geoloket van de provincie Zeeland.

Dit zijn vrijwel altijd “gewone zeehonden”, maar ook de grijze zeehond komt hier voor. Ze eten vier tot acht kilo vis per dag, het liefst platvissen (bijv. schol en bot), die ze uit de diepe geulen halen. In het wild kunnen ze tussen 20 en 30 jaar oud worden. Ze worden dan bijna 2 meter lang en wegen ruim 100 kilo!

In het water zijn ze niet erg bang van mensen (ze zwemmen wel 35 kilometer per uur), op een zandbank wel. In de zomer, als de jongen geboren worden, is het erg belangrijk dat de zeehonden met rust gelaten worden. De jongen hebben de hele laag-water-periode nodig om voldoende melk te drinken! Als ze te veel worden verstoord, dan krijgen ze niet genoeg drinken binnen en verzwakken.

Bron: www.np-oosterschelde.nl